Som alla som älskar konst vet handlar det inte bara om vilka tavlor man har på väggarna, det handlar också om hur de hänger. Det handlar dels om att tavlorna ska hänga säkert, så att de inte ramlar ner, men också om det visuella intrycket.
Att flytta är alltid förknippat med ett visst besvär. Men för den som har en konstsamling, stor eller liten, innebär det ytterligare besvär. Det handlar dels om hur tavlor och annan konst ska emballeras och transporteras för att inte skadas, men också om hur tavlorna ska hängas. Det är inte alla flyttfirmor som är lämpliga att anlita för den som har en konstsamling. På sajten http://montrab.se/flyttfirma-i-gavle/ kan du som bor i Gävle läsa mer om hur en flyttfirma som har stor erfarenhet av att flytta konst arbetar.
Om du flyttar från ett hem med betongväggar till ett hem med gipsväggar kommer du inte att kunna använda samma typ av skruv och plugg i det nya hemmet som i det gamla. Om du får hjälp med hängningen av tavlorna av flyttfirman kommer de att hålla koll på detta, och du behöver inte vara rädd för att din Bruno Liljefors, Leander Engström eller Karin Mamma Andersson ska trilla ner och skadas. Även tavlor av okända konstnärer kan dock ha ett sort värde. Det vet vaktmästaren Janusz Zaczynski i Malmö, som berättar om sin ovanliga konstsamling här.
Att hänga tavlor
I klippet nedan demonstreras hur man gör för att hänga tavlor på väggen.
Det finns flera sätt att hänga tavlor på för att skapa en intressant visuell effekt, och innan du låter flyttfirman plocka ned dina tavlor bör ni tillsammans komma överens om hur tavlorna ska hängas i det nya hemmet. Här finns inspiration, med flera olika sätt som tavlorna kan hängas på.
Glöm inte bort att konsten också ska harmoniera med möblerna, något som poängteras av konstchefen vid Malmö Konstmuseum i denna text.